Heb je je wel eens afgevraagd hoe Jupiler het favoriete bier van België werd? Het verhaal begint tijdens de industriële revolutie in de Luikse voorstad Jupille-sur-Meuse. Hier startten de Piedbœufs in 1853 onder hun naam een brouwerij en creëerden zij hun eerste bier.
Jean-Théodore en zijn familie begonnen met het maken van bieren van lage gisting. Door de winst te herinvesteren in hun brouwinstallatie in het hart van Jupille en het verfijnen van de brouwprocessen kwamen ze zteeds dichter bij het bier waar we vandaag van genieten.
We springen een eeuw verder en bij de Belgen draait alles om Duits bier. Om in te spelen op de reputatie van hun buren op het gebied van kwaliteit, namen de Piedbœufs de manier over waarop de Duitsers bieren hun naam geven, die vaak is gebaseerd op het dorp of de stad waar het bier werd gebrouwen.
In 1959 lanceerde brouwerij Piedbœuf Jupiler Urtyp, waarvan de naam is afgeleid van Jupille-sur-Meuse. Dit nieuwe blonde bier moest de concurrentie aangaan met de populaire Duitse bieren van die tijd - en dat deed het met succes!
Na het succes van Urtyp breidde de brouwerij uit om Jupiler 5 te maken. Het bier werd genoemd naar het alcoholpercentage en het aantal ingrediënten, en werd gelanceerd in september 1966.
Door de kenmerkende frisse afdronk en milde smaak werd Jupiler 5 direct een succes bij de Belgen. Aan het begin van de jaren zeventig, toen mensen het bier gewoon '5' noemden en evenzoveel vingers opstaken bij het bestellen op café, werd de naam ingekort tot Jupiler.
De man die toezicht hield op dit succes was Albert Van Damme, echtgenoot van Eugénie Piedbœuf en opvolger van Jean-Théodore, die in 1971 een geheime fusie regelde tussen Jupiler-Piedbœuf en de Stella Artois brouwerij in Leuven.
Destijds daagde Jupiler de dominantie van Stella Artois in België uit, maar zestien jaar later - nadat de fusie was gerealiseerd waar Interbrew uit voortkwam, waren de rollen omgedraaid.
Met het bundelen van deze twee krachten breidde Jupiler zich uit naar Nederland, waar het tien jaar op rij het snelst groeiende pilsbier werd. Eén van de vele andere bijdragen die Van Damme leverde aan Jupiler zoals we het nu kennen, is de iconische dansende stier in ons logo, die staat voor beheerste kracht, dynamiek en passie.
Jupiler maakt tegenwoordig deel uit van ’s werelds grootste brouwer, AB InBev, en heeft haar assortiment uitgebreid met het alcoholvrije bier Jupiler 0.0 en met Jupiler-vaten voor PerfectDraft om thuis te genieten van zelfgetapt bier. Ondertussen is Jupiler synoniem voor België zelf, en draagt het al 30 jaar lang bij aan de Belgische liefde voor sport als sponsor van de Jupiler Pro League en van de Rode Duivels.
In de afgelopen 50 jaar heeft Jupiler het vertrouwen van de Belgen gewonnen als het favoriete bier van het land. Maar dat is geen reden om gemakzuchtig te worden. Want we willen de nummer 1 van België blijven. En daarom blijven we in dezelfde familiegeest als die van 150 jaar geleden onze bieren vernieuwen en verfijnen.
In de afgelopen 50 jaar heeft Jupiler het vertrouwen van de Belgen gewonnen als het favoriete bier van het land. Maar dat is geen reden om gemakzuchtig te worden. Want we willen de nummer 1 van België blijven. En daarom blijven we in dezelfde familiegeest als die van 150 jaar geleden onze bieren vernieuwen en verfijnen.
Jupiler is het bekendste en populairste bier van België. Onze heerlijke pils wordt gebrouwen met de beste ingrediënten en onbetwist vakmanschap om een uitstekende kwaliteit te garanderen. Ontdek hoe we ons bier brouwen en de kwalitatieve ingrediënten die hiervoor gebruikt worden.
Jupiler is het bekendste en populairste bier van België. Onze heerlijke pils wordt gebrouwen met de beste ingrediënten en onbetwist vakmanschap om een uitstekende kwaliteit te garanderen.
Water
Het belangrijkste ingrediënt van bier! Het bevat alle juiste mineralen die ons bier zijn uitgesproken smaak geven en kan door moderne technologie telkens verder worden verfijnd door de brouwmeester.
Gerstemout
Levert het zetmeel dat wordt omgezet in suiker en daarna gefermenteerd tot alcohol. Gerstemout draagt ook bij aan de body, smaak, kleur en schuim van het bier.
Maïs
Geeft keer op keer de frisse afdronk.
Hop
Geeft smaak en aroma aan het bier en zorgt ervoor dat het bier het hele jaar door vers blijft.
Gist
Dit is de ziel van het bier. Het produceert het alcohol- en CO2-gehalte van het bier en draagt bij aan het aroma en de smaak.
Sinds 1920 investeren we in onze technische systemen en de vaardigheden van onze brouwers om onze ambacht te perfectioneren. De volgende stappen transformeren drie granen in het nummer 1-bier van België.